Het fip virus
**Lees over onze ervaring met de behandeling van FIP van Elana
& Stella**
FIPFIP is een mutatie van het Corona virus. Het feline coronavirus (FcoV) is een onschuldig virus wat alleen wat lichte diarree veroorzaakt. Echter kan het voorkomen dat het virus muteert waardoor de dodelijke variant genaamd FIP kan ontstaan. 80 tot 90% van de hele kattenpopulatie komt in aanraking met het coronavirus in hun leven. Bij slechts 1 tot 3% van al deze katten zal het uiteindelijk kunnen ontwikkelen naar FIP. Wanneer katten eenmaal FIP hebben ontwikkeld was dit tot voor kort altijd een doodsvonnis.
Het FIP virus kan zich in ontstekingscellen binnendringen en zich laten vermeerderen. Hierdoor kan het virus zich makkelijk en snel door het hele lichaam verspreiden. Er ontstaan overal ontstekingen die afhankelijk van de eerst aangedane organen de eerste klachten kunnen opleveren. Gezien dit bij iedere kat anders kan ontwikkelen is een diagnose vaststellen soms lastig.
Katten kunnen het coronavirus uitscheiden via de ontlasting, speeksel en urine. Andere katten kunnen het op hun beurt weer via de bek of neus opnemen. Iedere kat kan dus in contact komen met dit onschuldige coronavirus en daar wat diarree van hebben maar dus niet elke kat ontwikkeld FIP.
FIP zelf is daardoor ook
niet besmettelijk.
Er zijn 2 vormen FIP
- De natte vorm,
- Dit is de acute vorm waarbij kleine bloedvaten vocht gaan lekken en er vrij vocht in de buikholte en/of borstholte ontstaat. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend (ten gevolge van een hoog eiwitgehalte en fibrine). Katten met deze vorm van FIP zijn erg ziek. Ze hebben vaak hoge koorts en een dikke buik. Ze kunnen benauwd zijn als er vocht in de borstholte aanwezig is.
- De droge vorm,
- Dit is de chronische vorm waarbij er in verschillende organen door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. Veel voorkomende organen zijn de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.
Symptomen
zijn uiteenlopend - niet elk symptoom hoeft voor te komen.
- Slecht eten
- Koorts
- Slechte vacht
- Lusteloosheid/sloomheid
- Slechte groei
- Vermageren
- Oogontstekingen
- Dikke volle buik door vocht in de buik
- Benauwdheid door vocht in borstholte
- Gele slijmvliezen en huid als de lever is aangetast
- Braken en diarree
- Epileptische aanvallen, als er ontstekingen in de hersenen zijn.
- soms gedragverandering
- Nystagmusfilm (heen en weer bewegende ogen)
Hoe is FIP te diagnosticeren?
Via bloedonderzoek zijn antilichamen tegen het coronavirus te bepalen. De zogenaamde "titer". Via deze test is enkel aan te tonen of de kat in aanraking is geweest met het "onschuldige" coronavirus. Niet of het om de gevaarlijke FIP variant gaat. Daarnaast wordt er gekeken naar diverse waardes die de verdenking van FIP vergroten
- Gamma globulines
- Door middel van bloedonderzoek is wel vast te stellen of er sprake is van een chronische ontsteking in het lichaam. Een bepaald deel van de ontstekingseiwitten (met name gamma-globulines) in het bloed zal gaan stijgen. Helaas is dit niet specifiek voor FIP omdat ook bij andere chronische ontstekingen deze fractie verhoogd kan zijn. Hieronder een bloeduitslag van een hele hoge gammafractie bij een kat die van FIP verdacht werd.
- Anemie (bloedarmoede)
- Lymfopenie (laag aantal lymfocyten)
- Hypo albuminemie (laag gehalte aan albumine)
- Verhoogde Bilirubine, ALAT en Galzuren (leverwaardes)
- Verhoogde ureum en kreatinine (nierwaardes)
Een combinatie van deze waardes en de symptomen zorgt ervoor dat de verdenking van FIP vergroot word echter is tot nu de diagnose pas definitief te stellen na het doen van autopsie op de organen en weefsel.
Is FIP te behandelen?Behandeling van FIP was tot op heden nog niet mogelijk. Echter is er door het doen van onderzoek inmiddels een behandeling gevonden die veelbelovende resultaten geeft. Helaas is deze nog niet vrij verkrijgbaar via de dierenarts en daardoor enorm duur. Het proces om het legaal via de dierenarts te kunnen verkrijgen duurt lang. Naar schatting 2 tot zelfs 5 jaar.
De onderzoeken zijn gedaan door UC Davis in Amerika. De behandeling is intensief en duurt 12 weken. Na de 84 dagen geldt nog 84 dagen monitoren om te kijken of de kat het goed blijft doen. Na deze periode is de kat genezen verklaard.
Omdat de onderzoeken slechts een aantal jaren bezig zijn is het momenteel nog niet duidelijk of en wat voor bijwerkingen er zijn. Dat heeft uiteraard tijd nodig. Gezien FIP in gevallen van niet behandelen een dodelijke afloop hebben hebben wij zelf ervoor gekozen de "uitdaging" aan te gaan en te kiezen voor het medicijn.
Uitgebreide info, persoonlijke updates van dr. P. en alle onderzoeken van dr. Pedersen en zijn team omtrent FIP.
>KLIK<Informatie omtrent het onderzoek is
>hier<
te lezen onderzoek
Ook TICA heeft inmiddels geschreven over FIP dat is
>hier< te lezen
Bria Fund informatie over FIP onderzoek gebundeld
>KLIK<Catvirus.com - website met info van Dr. Diane & Addie die zelf onderzoek doen en alles (incl op forums) opvolgen.
>KLIK<ZenByCat is dedicated to raising awareness and money to find a cure for Feline Infectious Peritonitis (FIP).
>Klik<Elana haar pagina op de ZenByCat pagina
>klik<
Het medicijn GS-441524
Het medicijn GS-441524 is erg duur en nog niet commercieel verkrijgbaar via de dierenarts. De behandeling (de dosis) is afhankelijk van het gewicht van de kat en of de kat neurologische symptomen heeft. Het merk Mutian heeft de medicatie die we gebruiken. De behandelduur is 12 weken. Het is een antiviraal middel wat de verdubbeling van het FIP virus stopt. De kat kan daarop de infectie aan. Na 12 weken is de infectie overwonnen en zullen bloedonderzoeken kunnen aantonen dat de waardes hersteld zijn.
We hopen dat het middel GS-441524 in de nabije toekomst voor iedere kat en katteneigenaar verkrijgbaar word.
Inmiddels hebben wij Elana in 2019 succesvol behandeld met Mutian lees hier hoe haar behandeling verliep
> Behandeling FIP Elana <
Geef niet op bij de diagnose FIP . Deze behandeling is intensief maar is het echt waard.
Je ziet de katten opknappen vaak al binnen enkele dagen.
Terwijl ik dit schrijf is het bijna november 2020. Een jaar na de diagnose bij Elana. Een jaar nadat normaal gezien het enige wat mogelijk leek haar inslapen was. En kijk nu... 1 jaar verder gezond, uitgegroeid tot een mooie lieve stevige kat met een pittig karaktertje.
Ik krijg vele berichten met vragen over de behandeling en hoe het nu met Elana gaat, stuur gerust een mail. Wanneer u op zoek bent naar hulp voor de behandeling help ik u in contact te komen met de juiste personen.
Naast Mutian is er nog een betrouwbaar alternatief merk genaamd SAK. Dit is verkrijgbaar in injecteerbare vorm en pillen wat later in de behandeling pas aangeraden word bij lastig prikbare katten.
Dit merk geeft geen garantie bij herval maar is vele malen goedkoper waardoor behandelen betaalbaarder is.
**Let wel op, ik ben geen dierenarts, ik verstrek zelf geen medicatie. Alles is geschreven uit eigen ervaring.**
De medicatie
SAK
Zoals hierboven te lezen is heb ik zelf behandeld met het merk Mutian. Dit was op dat moment het enige middel wat ik kon verkrijgen. Echter is dit iets waar ik niet meer voor zou kiezen ookal is het wel werkzaam. Achter het merk Mutian zit een grote marketing. De prijs is enorm hoog. Ik betaalde 325 euro per flesje en de service laat te wensen over.
Nu is er tot onze vreugde meer mogelijk en zijn er verschillende betrouwbare merken bijgekomen. Merken die dezelfde resultaten boeken, klaarstaan voor vragen en een goede service bieden. Daarnaast is SAK veel betaalbaarder met de prijs van momenteel €59 voor een flesje.
Support groep voor Nederland en België
Gelukkig word de mogelijkheid tot het behandelen van FIP steeds bekender bij liefhebbers maar ook onder de dierenartsen. Omdat er inmiddels een mooie community is ontstaan verwijs ik graag naar de support groep op Facebook.
Binnen de groep(pen) word er zo veel mogelijk info verstrekt omtrent de behandeling. Ook voor tips, steun en de medicatie kun je daar terecht.
Neem een kijkje door op de afbeelding hieronder te klikken. Inmiddels zijn er meerdere groepen op facebook te vinden.