verzorging

Verzorging

Vacht verzorging


Katten verzorgen hun eigen vacht door deze regelmatig te likken. De meeste katten/ rassen hebben extra hulp nodig bij de verzorging door ze te kammen en of te borstelen. Echter is dit bij de Bengaal niet nodig en word het zelfs afgeraden. De Bengaal heeft geen ondervacht en verhaart daarom nauwelijks. Ze ondergaan geen rui periode. Wanneer je een Bengaal veel borstelt of kamt stimuleer je juist de loslating van de haren. Ze gaan in dat geval juist haren verliezen. Wanneer je toch iets wilt doen om losse haren weg te nemen werkt een vochtige doek of zeem heel goed. Haal de doek licht bevochtigd over de vacht heen en wrijf zo alle op dat moment losliggende haren weg.

Ook is het belangrijk uw kat regelmatig te controleren op allerlei zaken, zoals de aanwezigheid van vlooien of teken, wondjes, of overmatig oorsmeer. Dit laatste zou kunnen duiden op oorproblemen, zoals mijten of een oorontsteking. Gebruik nooit wattenstaafjes.

Gebit

Katten kunnen gebitsproblemen krijgen. Probeer in de gaten te houden of er veel tandplak ophoopt en of de kat tandsteen heeft. In dat geval kan de dierenarts indien nodig de tanden reinigen om problemen te voorkomen of kunt u de voeding aanpassen. Voedsel waarbij de tanden meer moeten werken en er minder tandplak achter blijft.

Nagels
 
cattery one in a million - de verzorging - kattennagels knippen

Katten zijn jagers en hebben daarom scherpe nagels en tanden. Met name bij het spelen kan een kat fel reageren. Houd daar rekening mee. Houd altijd de interactie tussen uw kinderen en de kat in de gaten. Scherpe nagels kun je knippen door met een speciaal nagelschaartje de puntjes van de nagels in te korten. Dit gaat het beste wanneer dit vanaf kitten af aan gedaan wordt. 


Bij het knippen van de nagel moet er opgelet worden dat er niet in het leven geknipt wordt. In dat geval gaat het bloeden wat soms lastig te stoppen is. Wanneer je de nagel bekijkt kun je zien tot waar je kunt knippen zonder de kat te bezeren. Het roze gedeelte is “het leven”. Het witte is de nagel, dit kun je veilig wegknippen.

Chip

Cattery One in a Million - chip

Al onze kittens worden gechipt, dit is een staafje wat onder de huid ingebracht wordt. De chip heeft ongeveer de grootte van een rijstkorrel. De chip bevindt zich normaal rond de schouderbladeren. Als uw kat gechipt is en geregistreerd staat bij een databank kan hij, mocht hij toch weglopen, weer bij u teruggebracht worden. Vergeet niet om na een verhuizing uw gewijzigde adresgegevens aan de databank door te geven. Wanneer u hulp nodig heeft bij het registreren of wijzigen van het adres kunnen wij dit altijd voor u doen. Wij registreren al onze dieren bij backhome.

Giftig

"Veel voor ons onschadelijke dingen, planten of stoffen kunnen voor huisdieren giftig zijn." 

Bloed in de ontlasting of braken kan wijzigen op vergiftiging, net als het hard aanvoelen van de maag en andere maagklachten, zoals gasophopingen. Een vergiftiging kan daarentegen wel goed behandeld worden door een dierenarts, dus als je er op tijd bij bent kan de dierenarts je kat weer volledig oplappen.

Katten willen wel eens gras of planten eten. Let op, want sommige (kamer-)planten zijn giftig voor katten. U kunt daarom beter kattengras aanbieden. Daarnaast zijn een tal van voor ons onschuldige stoffen, planten of dingen giftig voor katten. Een aantal vindt u hier, let op deze lijst is niet compleet. Controleer bij twijfel altijd of het veilig is voor de kat.

VOEDINGSMIDDELEN
Veel soorten voeding die mensen vaak eten zijn voor katten erg schadelijk. Je kunt denken aan amandelpitten, abrikozenpitten, chocola, knoflook, uien, tabak, rabarber, prei, mais, paddenstoelen, avocado, walnoten, mais, druiven, rozijnen en aardappelen. 
Let op dit zijn slechts enkele voorbeelden, controleer altijd of een plant of stof schadelijk is!
Kamerplanten:

Agave (Agavaceae). 
Amaryllis (Hippesastrum)
Azalea (Azalea japonica)
Clivia (Clivia)
Dieffenbachia (Araceae)
Gatenplant (Monstera)
Sansevieria (Trifasciata)
Vingerplant (Fatsia japonica)
Yucca (Filamentosa)
Zamioculcas
 
GROENTEN en VRUCHTEN:
Aardappel (Solanum tuberosum)
Andoorn (Spiraea stachys)
Asperge (Asparagus)
Avocado (Persea americana)
Bieslook (Allium schoenoprasum)
Bruine/witte bonen (rauw)
Prei (Allium porrum)
Sjalotten (Allium cepa)
Tomatenplant
Uien (Allium cepa)
Walnoten (Juglans regia)
 
GIFTIGE STOFFEN:
 
Kakaoproducten
Mosterd
Muizengif, rattengif
Slakkenkorrels
Onkruidbestrijdingsmiddelen
Kunstmestkorrels
Azijn
Sigaretten/tabak 
Afwasmiddel (hand en machine)
Antivriesvloeistof
 
Eten en drinken

Zet het drinkbakje het liefst niet naast de voerbak: katten drinken graag op een andere plek dan dat ze eten. De voer- en drinkbak moeten makkelijk te reinigen zijn. 

De kat is van nature een vleeseter en heeft dierlijke voeding nodig. Een vegetarisch dieet is dan ook uit den boze. Wanneer u een kitten koopt, wordt geadviseerd hetzelfde voer te kopen dat de fokker ook voert.

Van nature eet een kat meerdere malen per dag. Geef volwassen katten daarom minimaal tweemaal per dag, maar liefst vaker, te eten. Het geven van kleine hoeveelheden voer wat vaker over de dag sluit beter aan bij het natuurlijke voedingspatroon van de kat en voorkomt dat de kat tussen de maaltijden door honger heeft.

Diervoeders waarbij op de verpakking “compleet” of “volledig” staat, bevatten gegarandeerd voldoende voedingsstoffen. Bijvoeren met voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, is dan niet nodig. Voer kunt u onder andere kopen bij de dierenspeciaalzaak. Er zijn verschillende soorten voer: brokjes, blikjes, kuipjes en vers of vanuit de diepvries. Laat het eten altijd eerst op kamertemperatuur komen. 

Voer uw kat geen botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte (zoals kip) dit omdat bereide botten kunnen versplinteren. Rauw is dit geen probleem. Voer ook geen rauw varkensvlees. Ander rauwvoer mag gevoerd worden.

Share by: