de bengaal

De bengaal 

De oorsprong van de Bengaal


De oorsprong van bengalen vinden we terug in de jaren 60. De Bengaalen stammen af van de kleinste wilde kat die voorkomt in Azië en India. De Bengaalse Tijgerkat (Prionailurus bengalensis) leeft in bosrijke omgeving, liefst omringt door water. Deze tijgerkatten zwemmen graag in water. De liefde voor water bij onze bengaaltjes hebben ze dus te danken aan hun voorouders. 

De wilde Bengaalse tijgerkat is zo groot als een flinke huiskat maar een stuk slanker. Gemiddeld weegt de tijgerkat tussen 3-7 kilogram. Hij heeft lange poten wat hem een hele goede springer en klimmer maakt. Hoog in de bomen kan veilig gerust worden. Van bovenaf jaagt de tijgerkat graag op prooien onder zich. De wilde voorouder eet knaagdieren, kikkers, vleermuizen en andere rondvliegende of kruipende dieren uit hun omgeving. 

In de jaren 60 werden de wilde Bengaalse tijgerkatten gebruikt voor experimentele kruisingen. Men had/heeft als doel de tamme variant van de tijgerkat te ontwikkelen. De achterliggende gedachte daarvan is dat de mens de bedreigde katachtigen meer met rust zullen laten wanneer er een tamme kat is met de gewilde uiterlijke kenmerken van de wilde katachtige.

Gedrag en karakter

De gedragsverschillen tussen de katten komen voort uit het bewust fokken op bepaalde karaktereigenschappen. Ook de manier van socialisatie en de leefsituatie van jonge kittens spelen een grote rol in het gedrag en het karakter van de Bengalen op latere leeftijd. Bengalen hebben ongeveer 10% wild-kattenbloed wat je terug kunt zien aan de vacht maar natuurlijk ook in het karakter en gedrag.

Intelligent en nieuwsgierig

Een karaktereigenschap die een bengaal zoals we ze nu kennen nog gemeen heeft met de Bengaalse tijgerkat, is dat het een zeer intelligente kat is. Bengalen zijn van nature erg nieuwsgierig en worden aangetrokken door nieuwe dingen. Zo zijn er heel wat Bengalen die weten hoe deuren en kastjes open moeten maken. Daarnaast is het trainen van een Bengaal met wat inspanning zeker mogelijk. Simpele “trucjes” zoals het apporteren van een speeltje hebben de meeste Bengalen snel door en zijn leuk om als eerste te proberen. 

Aanhankelijkheid 

Bengaaltjes zijn door hun nieuwsgierigheid graag in de buurt van mensen. Waar mensen zijn, is er altijd wel iets nieuws te zien of te beleven en daar zijn ze graag bij in de buurt. Ze willen het liefste niets missen. Of dit nu betekend dat ze graag helpen bij het uitpakken van de boodschappen of dat ze graag helpen bij het poetsen van je woonkamer. De katten zijn er graag bij om te kijken of het goed gedaan wordt. Onze ervaring is dan ook dat de Bengalen graag komen knuffelen. Wel is het zo dat ze deze momenten op de dag graag zelf uitkiezen. Uiteraard verschilt elke kat. De ene komt om lekker te spelen de ander slaapt graag op bed en een andere knuffelt liever overdag en volgt je bij alles wat je doet. Bengalen staan daarom bekend als mensgerichte katten en houden graag van speelmomenten.


Vocaal (geluiden maken)

Katten gebruiken van nature geen stemgeluid om met elkaar te communiceren. Katten miauwen naar mensen om hun boodschap duidelijk te kunnen maken. Met specifieke bewegingen tijdens het miauwen proberen ze het extra te verduidelijken. De ene kat miauwt/ babbelt weinig en de andere meer. Bengalen staan bekend als babbelkonten. Wanneer ze merken dat je in de buurt bent of wanneer ze aandacht willen zullen ze dit zeker laten merken en kunnen ze je de oren van je kop kletsen. Bengalen worden beschouwd als een vocale katten, met een groter spraakrepertoire dan katten die minder mensgericht zijn. Bengalen zijn niet zo extreem vocaal als de Siamees, maar hij komt wel voor in de top vijf van meest vocale katten. 

Speelsheid

Bengalen zijn speelse en actieve katten. Ze hebben een aantal keer per dag hun “dolle 10 minuten”. Nadat ze hun energie weer kwijt zijn Ze kunnen zich over het algemeen prima zelfstandig vermaken. Sommige katten zijn actiever dan andere. Bengalen zien de woonkamer vaak als een groot speelparadijs. Wanneer ze niet aan het klimmen en klauteren zijn op kasten en vensterbanken, racen ze over de vloer heen. Daarnaast zijn ze erg speels en blijft dit ook op volwassen leeftijd. Het is belangrijk goed in te spelen op de behoefte van de Bengaaltjes bij het inrichten van het huis en het aanschaffen van kattenbenodigdheden. 

Andere huisdieren

Katten kunnen samengehouden worden met andere huisdieren zoals honden en konijnen, maar let op: een kat gaat achter bewegende kleine dieren aan. Laat een kat daarom nooit alleen met bijvoorbeeld losvliegende parkieten. 
Katten accepteren elkaar niet altijd. De meeste kans op een goede match is het grootste wanneer 2 kittens uit hetzelfde komen. Of wanneer kittens met elkaar opgegroeid zijn. Bij verwante dieren is de kans dat ze als een sociale groep kunnen samenwonen namelijk het grootste. 2 jonge kittens of een oudere kat met een jong kitten gaan vaak ook al hebben ze soms een iets langere periode nodig om te wennen. 2 oudere katten matchen is vaak lastig(er). Kittens zijn namelijk nog erg flexibel en kunnen zich daarom makkelijk aanpassen aan een nieuwe omgeving of situatie.

2 of meer katten van hetzelfde ras heeft ten alle tijden de voorkeur. Het wil echter niet zeggen dat de Bengalen niet met andere rassen of rasloze katten gematcht zou kunnen worden. Wel is het van belang dat er gekeken wordt naar een andere kat die ook graag speelt en of een hoger energieniveau heeft dan een gemiddelde kat net als bij bengalen.

Kinderen

Kinderen en katten kunnen prima samen, maar moeten wel leren met elkaar om te gaan. Bengalen zijn sociale, energieke en speelse katten waardoor Bengalen en kinderen vaak de beste vrienden zijn. Ze kunnen uren met elkaar spelen. Bengalen kunnen zolang ze kunnen wegvluchten op bijvoorbeeld een krabpaal wanneer ze dat zouden willen prima tegen wat drukte. 
Laat echter (jonge) kinderen nooit alleen en zonder toezicht van een volwassene bij dieren. Of het nu om een hond, kat of hamster gaat, kinderen zijn zich vaak niet bewust van het verkeerd handelen met dieren; aaien te hard, trekken eens aan de staart of oren, tillen ze totaal verkeerd op... Kinderen zien jammer genoeg de tekenen niet van een dier dat aangeeft dat het genoeg is geweest. Wanneer de Bengalen met liefde en respect behandeld worden zal de kat een uitstekend gezinslid zijn bij een gezin met kinderen. 



De bengaal heeft veel eigenschappen van zijn voorouders heeft overgehouden dit is onder anderen te zien aan de lichaamsbouw en aan de vacht / pels die ze hebben. 

De kenmerken van een bengaal zet ik hier op een rijtje.
    • Een bengaalse poes weegt gemiddeld tussen de 3 en 5 kg en een kater tussen de 5 en 8 kg.
    • De kop is in verhouding met het lichaam klein. De kop is in verhouding minder breed dan lang en heeft afgeronde lijnen. Ze noemen de vorm van de kop vaak een wigvorm de snuit van de kat is breed met mooie snorhaarkussens. De neus van de kat is lang en breed, de neus loopt door tot boven de ogen. De kat heeft een stevige duidelijke kin.       
    • De oren zijn breed en zetten de lijnen van de kop voort. De oren zijn kort en hebben ronde toppen. De oren mogen geen pluimpjes vertonen. 
    • De nek is lang en gespierd, in verhouding met de kop is de nek "groot/breed/duidelijk aanwezig"    
    • Ze hebben grote een beetje ovale ogen die wijd uit elkaar staan. De ogen staan een beetje schuin.  
    • Het lichaam is erg gespierd en sterk.
    • De poten zijn gespierd en stevig, de achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn mooi rond en heeft mooie voetzolen. 
    • De staart van een bengaal is middellang, de staart word naar het uiteinde toe smaller en eindigd rond.
    • De vacht / pels is kort, zacht en dik. Het komt voor dat sommige kittens een langere vacht hebben dit noemt men de "fuzzy" periode. De lange haren verdwijnen de vacht/ tekening word dan duidelijker.
Share by: