De bengaal

De bengaalse kat staat bekend om hun mooie wild uitziende vacht. De bengaal heeft het mooie luipaardpatroon te danken aan zijn voorouders, de bengaalse tijgerkat en luipaardachtigen.

De bengaal zoals wij hem kennen is ontstaan door het kruisen van de F- generaties (Foundation) Aziatische luipaard X de bengaal. In Nederland is het houden van deze F-generaties zonder toestemming verboden. Voor het houden van deze nog "wilde" dieren is veel kennis nodig. Vanaf de 5 de generatie worden ze studbook traditional genoemd. Op een stamboom staat het vermeld als SBT. Bij de SBT dieren is het persentage "wild" in het bloed zo klein geworden dat ze enkel nog het mooie uiterlijk en maar een klein deel van de wilde eigenschappen over hebben gehouden. Deze dieren mogen daarom wel als huisdier gehouden worden. 

  

KLIK HIER VOOR EEN FILMPJE VAN 101 BENGAAL

 

De bengaal heeft veel eigenschappen van zijn voorouders heeft overgehouden dit is onder anderen te zien aan de lichaamsbouw en aan de vacht / pels van de bengaal. De kenmerken van de bengaal zet ik hier op een rijtje.


Een bengaalse poes weegt gemiddeld tussen de 3 en 5 kg en een kater tussen de 5 en 8 kg.

De kop is in verhouding met het lichaam klein. De kop is in verhouding minder breed dan lang en heeft afgeronde lijnen. Ze noemen de vorm van de kop vaak een wigvorm de snuit van de kat is breed met mooie snorhaarkussens. De neus van de kat is lang en breed, de neus loopt door tot boven de ogen. De kat heeft een stevige duidelijke kin.                                                 

De oren zijn breed en zetten de lijnen van de kop voort. De oren zijn kort en hebben ronde toppen. De oren mogen geen pluimpjes vertonen.   

De nek is lang en gespierd, in verhouding met de kop is de nek "groot/breed/duidelijk aanwezig"          

De bengaal heeft grote een beetje ovale ogen die wijd uit elkaar staan. De ogen staan een beetje schuin.    

Het lichaam is erg gespierd en sterk.

De poten zijn gespierd en stevig, de achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn mooi rond en heeft mooie voetzolen.

De staart van een bengaal is middellang, de staart word naar het uiteinde toe smaller en eindigd rond.

De vacht / pels van de bengaal is kort, zacht en dik. Het komt voor dat sommige kittens een langere vacht hebben dit noemt men de "fuzzy" periode. De lange haren verdwijnen de vacht/ tekening word dan duidelijker.

 

© Cattery One in a Million.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
anti kopie
© Cattery One in a Million. Niets van deze website mag gebruikt of gekopieerd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming
google
chat
Laatste tweets

Neem ook eens een kijkje op deze pagina's voor uitleg.

 

Kleuren & de erfelijkheid van de kleuren:

De sneeuwbengaal

B-Locus, bruin

Blauwe bengaal

De charcoal bengaal

De zilverbengaal

verschillende kleuren d.m.v. foto's


Patronen & erfelijikheid van de patronen:

Vachtpatronen bij de bengaal

Erfelijkheid marble en spotted vacht


Overige

Show's 

Allerlei informatieve filmpjes 

© Cattery One in a Million. Niets van deze website mag gebruikt of gekopieerd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming